What is Sitemap, What Does It Do?

Bir web sitenin arama motorları tarafından kolaylıkla taranarak dizine eklenebilmesi için oluşturulan yol haritasına “sitemap”, yani Türkçe anlamıyla “site haritası” denir. Sitemap, bir site kurgusunun olmazsa olmazlarındandır. SEO çalışmaları açısından iyi kurgulanmış bir web siteden söz edilebilmesi için o sitenin mutlaka bir site haritasına sahip olması gerekir. Peki, sitemap ne işe yarar?

Arama motoru botları, bir sitedeki tüm sayfaların linkler halinde listelenmesiyle oluşturulan site haritasını ziyarete geldiklerinde, sırasıyla tüm linkleri tarayarak dizinlerine eklerler. Böylelikle, kullanıcı o siteye yönelik bir arama gerçekleştirdiğinde arama motoru üzerinde siteye ait sayfaları görebilir. Yani özetle bir sitenin arama motorları üzerinde var olabilmesi için indekslenmesi gerektiğinden, sitemap’in indekslenme için bir araç olduğu söylenebilir.

Sitemap Nasıl Oluşturulur?

Web site sahipleri tarafından oluşturulabilen ve üzerinde kontrol sahibi oldukları site haritası, bir XML dosyasından ibarettir. Sitemap manuel bir biçimde oluşturulabileceği gibi Google’ın desteklediği çeşitli araçlar kullanılarak otomatik olarak da oluşturulabilir.

Sitemap oluşturulurken, doğru etiketler kullanmaya özen gösterilmelidir. İşte bazı xml sitemap etiketleri:

<url> (Zorunlu)

<url>, her bir URL için kullanılması gereken ana etikettir. Kullanılacak diğer etiketler, bu etiketten sonra alt nitelik olarak yazılır.

<loc> (Zorunlu)

Sayfa URL’si bu etiket içine yazılır ve içine yazılacak URL http protokolü ile başlamalıdır. Yazılacak değer 2.048’den az olmalıdır.

<changefreq> (İsteğe Bağlı)

Sayfa içeriğinin değişebilme sıklığını gösteren değerdir. Always, hourly, daily, weekly, monthly, yearly, never değerleri, taranacak sayfanın içeriğinin değişme sıklığına göre atanmalıdır. Örneğin, tarama botları eriştiğinde sık sık değişme ihtimali olan sayfalar için “always”, arşive alınan sayfalar için “never” değeri kullanılmalıdır. Bu değer bir komut değil ipucu işlevi gördüğünden, botların her zaman bu değerlere göre sayfaları taramayacağı unutulmamalıdır.

<lastmod> (İsteğe Bağlı)

Bir sayfada yapılan değişikliğin son tarihini belirtmek için kullanılan değerdir. İstenirse saat ve tarih; istenirse sadece YYYY-AA-GG şeklinde tarih belirtilerek kullanılabilir.

<priority> (İsteğe Bağlı)

Site içerisindeki URL’lerin önem sırasını arama motorlarına belirtmek için kullanılan etikettir. Bu değerlere göre önemli görülen URL’lere belirli bir puanlama yapılır ve öncelikli olarak taranması sağlanır. Tüm URL’lere öncelikli değer atamak geçerli bir çalışma değildir.

Google’ın Desteklediği Sitemap Oluşturucular Hangileridir?

Site haritası, manuel yerine çeşitli araçlar kullanılarak kolay ve otomatik şekilde de oluşturulabilir. Burada önemli olan, Google’ın desteklediği yapıda URL oluşturan araçlar kullanmaktır. İşte site haritası oluştururken kullanabileceğiniz araçlardan bazıları:

  • Autositemap
  • Neuroticweb.com Sitemap Generator
  • SitemapSubmit
  • AutoMapIt
  • SitemapDoc
  • Sitemapspal
  • Smart-IT-Consulting Google Sitemaps XML Validator
  • XML-Sitemaps Generator

Sitemap Çeşitleri Nelerdir?

Site içerisindeki kategori türlerine göre birden fazla sitemap kullanmak, URL karışıklığının önüne geçer ve içeriklerin iyi bir şekilde kategorize edilmesini sağlar. Kategoriye göre sitemap kullanımının en önemli özelliği, Google’a paylaşılan içeriğin hangi türde olduğunu ve hangi türlerde sıralanması gerektiğini bildirilmesidir. Buna göre kullanılabilecek sitemap türleri şöyledir:

Image Sitemap

Sitelerin javascript koduyla eriştiği resimler gibi Google’ın başka bir şekilde ulaşamayacağı görselleri indeksleyebilmesi için kullanılan site haritası türüdür. Resim site haritasını ayrı bir şekilde eklemek, Google görsel aramalarında daha kolay yer almak için etkili bir yöntem olabilir.

XML Sitemap

En sık kullanılan site haritası formatıdır. Xml site haritasının en büyük avantajı resim, video, pdf gibi html türünde olmayan verilerin indekslenmesine yardımcı olmasıdır.

News Sitemap

Haber site haritasını kullanmak, haberin son yayınlanma tarihi gibi bilgilerin Google’a daha başarılı bir şekilde iletilmesini sağlar. Ayrıca içeriğin haber statüsünde olduğunu da bildirdiğinden, haber içerikleri sıralamasında daha hızlı bir şekilde yer alınmasını sağlar.

Video Sitemap

Video site haritası da içeriğin video türünde olduğunun Google’a bildirir ve bu kategoride daha iyi sıralamalar elde edilmesini sağlar.

HTML Sitemap

Bu tip site haritası özellikle kullanıcılar için oluşturulur. Sitedeki verileri kategorize ederek kullanıcıların istedikleri veriye kolayca ve belirli bir mantık çerçevesinde ulaşabilmelerini sağlar.

Sitemap Oluşturulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

SEO çalışmaları yapılan ve kullanıcı dostu bir web sitenin tüm bu özelliklerini Google’da sergileyebilmesi için kusursuz bir şekilde taranması gerekir. Bunun için de kurallara uygun bir şekilde hazırlanmış site haritasının Google’a bildirilmesi önemlidir. Bunun yanında işte dikkat edilmesi gereken birkaç nokta daha:

·  Sitemap oluşturulurken UTF-8 kodlaması ve ASCII karakterler kullanılmalıdır. Özel karakterler kullanılmamalıdır.

·  Her tür için ayrı bir site haritası kullanmak önemlidir.

·  Mobil ve masaüstü linkler ayrı haritalara eklenmelidir; hepsi aynı harita içerisinde kullanılacaksa da “rel=”alternate” etiketi kullanılmalıdır.

·  Site haritası hazırlandıktan sonra Google’a mutlaka bildirilmelidir.

·  Site haritası ana dizin üzerinde bulunmalıdır.

·  Noindex içeren, yinelenen, yeniden yönlendirilen, filtreleme içeren, 3xx-4xx-5xx hatalarından herhangi birine sahip sayfalar site haritasında bulunmamalıdır.

·  Robots.txt tarafından engellenen sayfalar, inceleme formları ve açılış sayfası olarak tasarlanmayan yardımcı tüm sayfalar da site haritasında bulundurulmamalıdır.

Neden Sitemap Kullanılmalı?

Site içerisinde yapılan tüm çalışmaların hem kullanıcı hem Google tarafına yansıyabilmesi için sitenin görünür olması gerekir. Bu görünürlüğü sağlamanın ilk adımı da sitenin tüm verilerinin düzenli bir şekilde sıralanarak Google’a tanıtılmasıdır. Site haritaları da tam bu noktada devreye girerek işleri kolaylaştırır. Bu nedenle sitemap kullanımı, site sahipleri tarafından atlanmaması gereken bir faktördür.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *